achtergrondartikel
Bio tulpen

Dobbe Flowers
Tulpen zoals u ze nog nooit gezien hebt. Dobbe Flowers, de bloemenleverancier van Wolterinck Event Decoration, heeft met haar biologische tulpen iets unieks in handen. Partick Dobbe, eigenaar van Dobbe Flowers, vertelt. “Mijn vader, een bloementeler in hart en nieren, is officieel al lang met pensioen. Het tulpen telen kan hij echter niet loslaten. En gelukkig maar!

Elk jaar kweekt hij zo’n 450.000 biologische tulpen in ruim 100 verschillende soorten. Deze tulpen, die alleen bij ons te krijgen zijn, hebben eigenschappen die je nergens anders tegenkomt. Ze hebben de meest prachtige kleuren en vormen. De stelen zijn langer en dikker en eenmaal in de vaas staan ze langer dan andere tulpen. Wat ook bijzonder is, alle tulpen worden stuk voor stuk met een mesje van het land gestoken.

Handenarbeid in zijn oorspronkelijke vorm

Tijd, ruimte & aandacht
Stel uzelf grote bollenvelden voor, met bijna een half miljoen tulpen die handmatig van het land af afgehaald worden. Geloof het of niet, maar zo gaat ’t echt bij Dobbe Flowers. En dat is aardig uniek in deze tijd.

Vanaf eind maart of begin april tot de week na Moederdag zijn de tulpen van eigen kwekerij te krijgen. “We nemen de grootste maat bol, zetten hem wijd uit op het veld en laten hem uitkomen zoals het hoort. We geven het proces de tijd die het nodig heeft, en daardoor groeit er een andere tulp dan bij broeierijen het geval is’’, vertelt Patrick. “Je krijgt een harder en zwaarder gewas, grotere koppen en een langere houdbaarheid.” De tulpen worden volgens Patrick een stadium rijper gesneden dan gebruikelijk. “Voor de export zijn onze tulpen al te ver, maar de ervaring is dat onze tulpen het beter doen op de vaas. Als je te rauw snijdt, komt de tulp nooit helemaal tot bloei. Omdat ze van het veld komen, blijft het blad van onze tulpen bovendien mooier groen. Als onze klanten ze een tijd verkocht hebben, merken ze dat consumenten ervoor terugkomen. We hebben klanten die inmiddels vragen naar de ‘papa Dobbe tulpen’. Dat maakt ons wel trots ja.

Geen concessies
Dobbe Flowers begon ongeveer tien jaar geleden met deze teelt. Elk jaar komen er meer soorten en grotere aantallen van het veld. Patrick vertelt verder. “Ieder seizoen nemen we alles tot in de puntjes door. Waar kunnen we meer van kweken? Wat kan eruit? We zijn constant op zoek naar nieuwe soorten. Daarvoor hebben we ook contact met veredelaars, die planten met de beste erfelijke eigenschappen selecteren en daar nieuwe rassen van maken. Altijd zorgen we voor een goede mix van lang en kort en vroeg- en laatbloeiend. Ja, het is een hele studie. Waarbij we geen concessies doen. We gaan voor de beste kwaliteit.”